ZAOPATRZENIE W BIAŁKO

Słusznie podkreśla Mc Carrison, że zaopatrzenie w białko stoi tu na najniższej granicy normy, o ‚ile w ogóle możni to nazwać normą. W okresach głodu jedyne skąpe wyżywienie stanowią jarzyny. Ale, jak podkreśla Lorimer, i w tych okre­sach ludzie wymęczeni głodem nie tracą swego pogodnego usposobienia i uśmiechu. Ogólnie biorąc głównym pożywie­niem Hunzów są owoce, w lecie surowe, a w zimie suszone i rozmoczone, oraz placki z ciemnej mąki (z całego ziarna), , sporządzane tuż przed posiłkiem, bardzo krótko pieczone i spożywane na gorąco. Z ogromną troskliwością pielęgnują Hunzowie swe sady (głównie morele) oraz pola. Uprawiają też sporo jarzyn. Ostatnio wprowadzono itu ziemniaki i po­midory, które są bardzo cenione. Ale na ogół jedzą jarzyn mniej niż owoców i potraw zbożowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *