TROSKA O POŻYWIENIE

Mięso takie jest oczy­wiście bardzo chude, a spożywane jest rzadko. Niewiele ro­dzin posiada kury, a. i wtedy one same troszczyć się muszą o   swe pożywienie; są małe, dobrze i daleko fruwają, a pro­dukcja jajek jest niewielka. Również krowy, kozy i owce, skąpo karmione, dają niewiele chudego mleka. Toteż masło jest rarytasem chowanym tylko na największe uroczystości. Więcej mleka — prosto od zwierząt — piją dzieci na pastwi­skach, a przy tym matki dokarmiają je piersią aż do 3—4 roku życia. Mając niewiele roślinności naturalnej i pastwisk, Hunzowie hodują topole, których liście służą za paszę. Nie­zwykła oszczędność i staranne wyzyskanie wszystkich nada­jących siię do zużycia odpadków sprawiają, że jest to kraj najczysitszy na świecie. Zbieraniem tych odpadków (liści, na­wozu, chwastów iitp.) zajmują się dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *