PODKREŚLENIE PRZEZ BADACZY

Oprócz placków prawie co dzień jadają potrawy z rozgotowanego zboża. Mają również orzechy i migdały, które ijedzą na surowo i -wyciska­ją z nich olej. Soli używają bardzo mało. Cukru i ryżu oraz > białej mąki nie mają. Wino, które wytwarzają, piją w umiar­kowanej ilości, tylko przy uroczystościach.A oto opinia dwóch turysitów (przyzwyczajonych do białe­go pieczywa) o chlebie Hunzów: „Moglibyśmy sprowadzać sobie białą mąkę z Gilgiitu (kraj sąsiedni), ale placki tutejsze z razowej mąki są takie smaczne, że nie może się z nimi porównać białe pieczywo, które zresztą trzeba jeść zawsze z dodatkami (masło, konfitury itp.), a tych nie otrzymali­byśmy tutaj”.Wszyscy badacze podkreślają niezwykłą żywotność i siłę, zdolność do pracy i wytrzymałość na fizyczne trudy starych ludzi u Hunzów. Jest to wynikiem zwolnionego starzenia się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *