OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA

Kobiety rodzą nawet po sześćdziesiątce, mężczyźni mogą płodziić dzieci prawie do setnego roku życia. Lorimer pod­kreśla również wielką czysftość Hunzów i temu przypisuje fakt, że choroby skórne, tak bardzo dręczące ludność innych okolic Indii, są tu nie znane.Ogólną charakterystykę odżywiania Hunzów ujmuje Bir- cher w następujących punktach: 1) odżywianie przede wszyst­kim jarskie, 2) duży udział surowizn, 3) przewaga owoców w codziennym pożywieniu, 4) pokarmy naturalne, nie zafał- | szowane, przygotowane z zachowaniem wszystkich elementów . życiowych, 5) środki podniecające (wino) i łakocie przyjmo­wane wyjątkowo rzadko, 6) bardzo umiarkowane użycie sold,1) żywność pochodząca wyłącznie z własnej, rodzimej gleby,2) coroczne okresy głodu.Tego rodzaju odżywianie jest oczywiście głównym czytnraikiem utrzymującym u Hunzów zdrowie i młodość. Do tego dochodzi fizyczna praca na świeżym powietrzu, spokojne ży­cie w zgodzie z prawami’ natury, pogoda ducha. Słowem mamy tu do czynienia z całym zespołem korzystnych czyn­ników. Niektórych z nich maże nawet jeszcze nie znamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *