BADANIA NAD DŁUGOWIECZNOŚCIĄ

Dr Paweł Viskup z Pragi wykonał w kilku krajach Pół­wyspu Bałkańskiego badania 360 ludzi długowiecznych (100 i więcej lat). Najstarszym z nich był liczący 138 lat mieszka­niec Albanii. Wszyscy ci długowieczni odznaczali się zupeł­nie niezłą sprawnością fizyczną i psychiczną. Warunki ich życia były bardzo podobne do opisywanych w kraju Hun- zów — w ogromnej większości byli to ubodzy mieszkańcy górzystych, kamienistych i nieurodzajnych okolic i prowadzili życie bardzo pracowite, twarde, pozbawione wygód. Odży­wiali się iteż skromnie i skąpo. Czarny chleb, fasola gotowana z olejem, owcze mleko i ser stanowiły podstawę pożywie­nia — do tego w lecie dochodziły owoce, zwłaszcza „rajskie jabłuszka”, a w zimie papryka i kiszona kapusta. Mięso ja­dali rzadko. Przy tym ludzie ci przez długie okresy w roku (aż do 200 dni) uprawiali ze iwzględów religijnych surowe posty, w czasie których nie jedli nie tylko mięsa, ale i tłusz­czu, a niektórzy nawet i mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *